Založ si blog

Pre tých, ktorým sa zhoršil zrak, chcú znova dobre vidieť a nechcú nosiť okuliare ani kontaktné šošovky

Zistil si, že dobre nevidíš o diaľky a hrozí ti, že budeš musieť nosiť okuliare? Ak si doteraz dokázal normálne fungovať bez nich doma, v škole a vonku, máš ešte veľkú šancu napraviť si zrak tak, aby si všade dobre videl a nemusel nosiť okuliare vôbec.

Ak už nejaký čas nosíš okuliare, ale sú slabé a dokázal by si bez nich normálne fungovať, takisto máš veľkú šancu napraviť si zrak.

Ak nosíš trochu silnejšie dioptrie a bez nich by si dobre nevidel do zošita, na tabuľu alebo na počítač, je tam šanca na zlepšenie zraku, ale mal by si to ťažšie ako niekto, kto len nevidí dobre do diaľky. Nemôžeš si len povedať, že „nechcem nosiť okuliare“, ale budeš musieť oveľa zodpovednejšie pristupovať k nasledovným odporúčaniam, ak si chceš prirodzene zlepšiť zrak natoľko, že budeš všade dobre vidieť bez okuliarov.

 

Ako si zlepšiť zrak

 

1. Odstráň príčinu

Odstráň príčinu zhoršenia zraku a zlepšenie príde možno aj samé. V prvom rade by si mal prísť na to, prečo sa ti zrak zhoršil. Môže za to napätá atmosféra doma, v škole, vysedával si príliš dlho pri monitore, svrbeli ťa oči alebo to bolo niečo úplne iné? Ak neprídeš na to, čo ti zhoršilo zrak, ťažko sa ti začne znova zlepšovať.

2. Nos okuliare čo najmenej

Pokiaľ budeš nosiť okuliare stále, oči sa prispôsobia okuliarom. Budeš síce všade dobre vidieť, ale len s okuliarmi. Ak ich dáš po dlhšom čase dole, zistíš, že vidíš bez nich horšie ako predtým. Možno sú situácie, kedy musíš mať na nose okuliare, ale čím menej ich budeš nosiť, tým skoršie budeš znova dobre vidieť bez okuliarov.

3. Dostatočný, ale najmä pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu

Pohyb na čerstvom vzduchu celkovo pomáha udržovať zdravie. Vonku sa pozeráme na oveľa väčšie vzdialenosti ako vnútri, čo pomáha udržovať oči v dobrej kondícii. Ak budeš stále zavretý niekde vnútri, videnie do diaľky sa ti asi veľmi nezlepší. Keď si vonku, často sa pozeraj do diaľky a vnímaj ďaleký priestor. Napr. sa pozrieš na vzdialenú budovu a zároveň budeš vnímať aj priestor okolo nej (modrú oblohu alebo oblaky, stromy). Potom sa môžeš pozrieť na hocičo iné, čo ťa zaujalo, pričom zase budeš vnímať priestor okolo. A takto môžeš pokračovať, pokiaľ budeš mať chuť a dovolí ti to aj čas. Vonku sa prirodzene a so záujmom pozeraj na rôzne vzdialené veci. Niektoré môžu byť veľmi vzdialené, napr. oblaky, iné menej, napr. tráva. Takéto upútanie pozornosti a vnímanie priestoru veľmi priaznivo pôsobí na náš zrak. Najlepšie sa to dá realizovať, keď niekam práve ideš peši a neponáhľaš sa, napr. do školy, zo školy, do obchodu alebo keď potrebuješ niekam niečo vybaviť. Zjednodušene povedané: Ak chceš, aby sa ti zlepšil zrak do diaľky, treba do diaľky často pozerať.

4. Zastav sa na chvíľu

Ľudia sa stále niekam ponáhľajú. Snažia sa stihnúť čo najviac vecí. Je rýchla doba. Neustály stres a ponáhľanie sa niekam nepôsobí priaznivo na oči. Občas sa zastav na chvíľu, stačí na pár minút. Poobzeraj sa okolo seba a vnímaj, čo sa deje naokolo. Za týchto pár minút si oddýchneš ty aj tvoje oči. Po pár minútach sa môžeš pokojne a s lepšou náladou pustiť do bežných činností a povinností, ktoré ťa čakajú. Nájdi si každý deň čas aspoň na krátke zastavenie sa.

5. Pri cestovaní

Počas cestovania autom alebo autobusom sa pozeraj von oknom. Budeš vidieť ako sa všetko vonku hýbe a práve vnímanie pohybu veľmi priaznivo pôsobí na náš zrak. Počas cestovania sa okolie vonku rýchlo mení, takže každú chvíľu ťa môže zaujať niečo iné, čomu budeš venovať pozornosť. Zároveň budeš stále periférne vnímať meniace sa okolie. Pri cestovaní pozeraj predovšetkým do diaľky a tvoje oči si pritom dobre oddýchnu.

6. Dostatočné osvetlenie

Ideálne je denné svetlo. Keď už ale musíš svietiť umelým, najlepšie je biele svetlo, pretože sa najviac približuje tomu dennému. Nemusí ale všade svietiť biele svetlo. Stačí, keď bude v izbe, kde tráviš veľa času. Niekde môžeš mať viac svetla, niekde menej. Tvoje oči sa prispôsobia takému svetlu, kde sa práve nachádzaš. Aj zmena osvetlenia počas dňa napomáha zdravému vývinu očí a môže ti pomôcť zlepšiť zrak.

7. Uvoľni si občas oči

Uvoľnené oči vidia jasnejšie. Oči si môžeš uvoľniť:

a) pozeraním do diaľky (z izby cez okno, pri prechádzke, pri cestovaní)
b) keď svieti na teba slnko, zatvor na chvíľu oči a vnímaj ako ťa slnečné lúče hrejú
c) keď sedíš za stolom, zatvor niekedy oči, prilož si dlane na oči a vnímaj tmu, ktorú vidíš
d) len tak niekedy zatvor oči a predstav si niečo, čo sa nachádza okolo teba alebo čo práve počuješ
e) striedaním pohľadu z niečoho, čo je blízko a čo dobre vidíš (napr. tvoj palec na ruke) na niečo, čo je ďaleko

8. Nechoď spať s unavenými očami

Ak robíš večer nejakú činnosť, z ktorej máš potom unavené oči, nechoď spať hneď ako danú činnosť dokončíš. Aspoň pár minút pred spaním venuj čas niečomu inému, čo oči nenamáha, napr. umývanie zubov, upratanie si rozhádzaných vecí a pod. Tesne pred spaním sa pokús nemyslieť na problémy, ale mysli pozitívne. Ak pôjdeš spať s príliš unavenými očami, cez noc si oči nemusia stihnúť dobre oddýchnuť a môže sa stať, že unavené oči budeš mať aj ráno.

9. Ešte nejaké rady

Ak si bez okuliarov a potrebuješ niečo prečítať, napr. tabulu s odchodmi autobusov na zastávke, nesnaž sa ju čítať z diaľky, ale príď k nej dostatočne blízko a potom sa pozri na ňu a začni čítať. Keď sa snažíš čítať niečo, čo nevidíš, namáhaš si oči a môžu ťa potom z toho bolieť. Preto sa snaž čítať až vtedy, keď si dostatočne blízko k čítanému textu. Vyhneš sa tým namáhaniu a boleniu očí.

Keď ideš po ulici a nevidíš dobre do diaľky, nesnaž sa hneď rozoznať tváre ľudí, ktorí idú oproti tebe, ale vnímaj ich iba periférne. Počkaj si, kým prídu bližšie k tebe a potom sa na nich pozri. Oveľa lepšie ich budeš vidieť a vyhneš sa zbytočnému namáhaniu očí. Zároveň ich neznervózniš zazeraním. Iní ľudia nevedia, že ty dobre nevidíš.

Ak si niekde a všade, kam sa pozrieš, vidíš rozmazane, pokús sa čo najskôr uvoľniť oči tým, že sa pozrieš na niečo, čo dobre poznáš a čo dobre vidíš, napr. prst na ruke. Ak si vonku, tak to môže byť hocičo, čo na tvoje oči pôsobí upokojujúco, napr. chodník tráva, oblaky.

 

Čím horšie vidíš bez okuliarov, tým bude pre teba ťažšie zbaviť sa ich úplne. Každá rada z tejto stránky má svoj zmysel, ale ak sa ti niektorá z nich nepozdáva, spravíš lepšie, keď si ju nebudeš všímať. Venuj sa tomu, pri čom cítiš, že si tvoje oči oddýchnu a pomáha ti to. Riaď sa predovšetkým podľa vnútorného pocitu. Počúvaj hlavne svoje oči. Oni ti napovedia, čo im pomáha a čo nie. V rôznych situáciach ti môže pomôcť niečo iné. Niekedy ti môže pomôcť zahľadieť sa do diaľky, niekedy krátka prechádzka s obzeraním sa naokolo, inokedy to môže byť krátke zastavenie sa alebo len priloženie dlaní na oči a vnímanie tmy, ktorú vidíš. V každom prípade sa riaď podľa vlastného rozumu. Cieľom je uvoľniť si oči. Keď už ale žiadne uvoľnenie neprichádza, je lepšie prestať s tým a začať robiť niečo iné. Neskôr sa potom môžeš vrátiť k tomu, čo ti pomáhalo.

Tu je popísaných viacero rád, čo môžeš urobiť preto, aby sa ti zrak zlepšil. Vyskúšaj ich a zisti, ktoré ti pomáhajú viac, ktoré menej a ktoré vôbec. Odporúčam ich skúšať, keď máš čas a nikam sa neponáhľaš. Viac sa ti bude dariť, keď bude vonku pekne a bude svietiť slnko. Keď svieti slnko, je nám teplejšie, máme lepšiu náladu, sme uvoľnenejší, všetko vidíme jasnejšie, preto slnečné lúče majú veľký vplyv na zlepšovanie zraku.

Mal by si prísť na to, čo ti pomáha zlepšiť si zrak a venoval sa tomu pravidelne. Niekto na to môže prísť rýchlo, bez väčšej námahy, niekto iný zase bude musieť veľa skúšať, čo pomáha a kedy pomáha. Musíš mať ale motiváciu (vôľu) vidieť dobre bez okuliarov a ochotu venovať čas zlepšovaniu zraku. Máš možnosť dozvedieť sa, že tvoj zrak sa môže zlepšiť aj prirodzeným spôsobom a že nie je jediným riešením korekcia (okuliare, kontaktné šošovky, operácia).

Dieťa a okuliare

08.12.2019

Musí malé dieťa nosiť okuliare? Možno niektoré. Ale nie všetky deti, ktoré ich nosia, ich naozaj musia nosiť. Týka sa to hlavne detí, u ktorých sa objavila krátkozrakosť. Oko malého dieťaťa nie je stabilné, vyvíja sa. Ak sa zrak malého dieťaťa vplyvom vonkajšieho prostredia alebo nejakého návyku zhoršil, takisto sa môže vytvorením priaznivého prostredia alebo zmenou [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5050x
Priemerná čítanosť článkov: 2525x

Autor blogu

Kategórie