Založ si blog

Dieťa a okuliare

Musí malé dieťa nosiť okuliare? Možno niektoré. Ale nie všetky deti, ktoré ich nosia, ich naozaj musia nosiť. Týka sa to hlavne detí, u ktorých sa objavila krátkozrakosť. Oko malého dieťaťa nie je stabilné, vyvíja sa. Ak sa zrak malého dieťaťa vplyvom vonkajšieho prostredia alebo nejakého návyku zhoršil, takisto sa môže vytvorením priaznivého prostredia alebo zmenou návyku znova napraviť.

Okuliare sa predpisujú, aby sme dobre videli a aby sa zastavilo alebo aspoň spomalilo zhoršovanie zraku. Pokiaľ nevieme, čo spôsobilo zhoršenie zraku, nemusí sa okuliarmi zhoršovanie zraku zastaviť. Oko sa prispôsobí okuliarom a keď po nejakom čase dáme okuliare dole, zistíme, že vidíme horšie ako predtým.

Pri krátkozrakosti okuliare možno zabránia zhoršovaniu zraku, ale zároveň zabránia aj zlepšovaniu. Pokiaľ dieťa ešte nechodí do školy, nemusí si namáhať oči vôbec aj keď horšie vidí a je bez okuliarov. Zároveň sa vytvorí priestor na zlepšovanie zraku. Pri priaznivých podmienkach sa zrak dokáže aj zlepšovať. Medzi priaznivé podmienky patrí napr. pokojné rodinné prostredie, dostatočné osvetlenie, pekné počasie, ale hlavne rôzne aktivity vonku, pri ktorých sa náš potomok bude baviť.

V prvom rade treba zistiť, prečo sa očká zhoršili. Môže za to nejaká dedičná vada, genetická predispozícia, boli komplikácie pri pôrode alebo sa stalo niečo počas života? Zrak sa mohol zhoršiť napr. aj príliš častým pozeraním do mobilu. Dieťa mohlo mobil držať príliš blízko k očiam a pokiaľ to bolo dlho alebo ho malo príliš často, jeho oči sa tomu prispôsobili a môže mať potom problém s pozeraním do diaľky. V tomto prípade je potrebný okamžitý zákaz akéhokoľvek mobilu, tabletu alebo nejakej hračky, ktorú by chcelo mať príliš blízko pri očiach. Až po odstránení príčiny zhoršenia zraku sa môže začať videnie zlepšovať.

 

Zrak malého dieťaťa môžete zlepšiť takto:

1. Nebude nosiť okuliare

Niekedy stačí nenosiť okuliare a zrak sa zlepší aj sám. Týka sa to najmä ľahkej krátkozrakosti, kedy dieťa nemá problém existovať bez okuliarov. Pokiaľ má dostatok aktivít vnútri aj vonku, nepozerá do mobilu, prirodzene strieda pozeranie na blízke a vzdialené predmety, vtedy sa môžu oči zlepšiť aj samé.

2. Dostatočné osvetlenie

Ideálne je denné svetlo. Keď už ale musíme svietiť umelým, najlepšie je biele svetlo, pretože sa najviac približuje tomu dennému. Nemusí ale všade svietiť biele svetlo. Stačí, keď bude v izbe, kde trávi veľa času. Niekde môžete mať viac svetla, niekde menej. Jeho oči sa prispôsobia takému svetlu, kde sa práve nachádza. Aj zmena osvetlenia počas dňa napomáha zdravému vývinu očí a môže pomôcť zlepšiť zrak.

3. Nenechajte ho nudiť sa

Keď sa nudíme, nikam sa nepozeráme so záujmom, nevnímame dobre priestor, preto nuda neprospieva zlepšovaniu zraku.

4. Dostatočný, ale najmä pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu

Pohyb na čerstvom vzduchu celkovo pomáha udržovať zdravie. Vonku sa pozeráme na oveľa väčšie vzdialenosti ako vnútri, čo pomáha udržovať oči v dobrej kondícii. Krátkozrakému, ktorý sa rozhodol zlepšiť zrak a nenosí okuliare, veľmi pomáha časté pozeranie do diaľky, vnímanie ďalekého priestoru, napr. sa pozrie na vzdialenú budovu a vníma priestor okolo nej (modrú oblohu alebo oblaky, stromy, vedľajšie budovy a pod.). Preto je dobré aj dieťa motivovať k tomu, aby sa často pozeralo do diaľky na rôzne stromy, oblaky alebo lietajúceho vtáka, ale občas aj na niečo blízke, napr. chrobáka na chodníku. Takéto upútavanie pozornosti pokladám za najlepšie očné cvičenie nielen pre deti.

5. Pri cestovaní

Očiam veľmi pomáha, keď sa počas cestovania autom alebo autobusom pozeráme von oknom. Vidíme ako sa vonku všetko hýbe a práve vnímanie pohybu veľmi priaznivo pôsobí na náš zrak. Počas cestovania sa okolie vonku rýchlo mení, takže vždy môžete dieťa niečím zaujať, čo práve vidíte cez okno.

 

Zhoršiť zrak môže:

1. Pridlhé alebo časté pozeranie do mobilu, tabletu, počítača

Malé dieťa by sa malo dostať do kontaktu s technológiami čo najmenej, najlepšie vôbec. Technologické vecičky celkovo vôbec neprospievajú dieťaťu po fyzickej ani psychickej stránke, nielen očiam. Dieťa si nemusí uvedomiť, že drží mobil alebo tablet príliš blízko očí, čo môže mať za následok zhoršenie zraku. Niekedy je ťažké ho potom od toho odtrhnúť.

2. Pridlhé pozeranie televízora večer pred spaním

Takisto by nemalo príliš dlho pozerať televízor najmä večer pred spaním. Keď ideme spať s príliš unavenými očami, cez noc si oči nemusia stihnúť dobre oddýchnuť, zregenerovať sa a môže sa stať, že unavené oči budeme mať aj ráno.

 

Ak už začne dieťa kvôli krátkozrakosti nosiť okuliare, s veľkou pravdepodobnosťou ich bude musieť nosiť minimálne do dospelosti. Čím skôr zbadáte zhoršenie zraku a zároveň budete vedieť aj príčinu jeho zhoršenia, tým skôr môžete zabrániť jeho ďalšiemu zhoršovaniu a oči sa môžu začať zlepšovať. Všímajte si, čo robí Vaše dieťa počas celého dňa, či nerobí niečo, z čoho by sa mu mohol zhoršiť zrak. Ono nevie, že mu niečo môže pokaziť oči. Vy to ale viete a môžete tomu zabrániť.

Pre tých, ktorým sa zhoršil zrak, chcú znova dobre vidieť a nechcú nosiť okuliare ani kontaktné šošovky

07.02.2020

Zistil si, že dobre nevidíš o diaľky a hrozí ti, že budeš musieť nosiť okuliare? Ak si doteraz dokázal normálne fungovať bez nich doma, v škole a vonku, máš ešte veľkú šancu napraviť si zrak tak, aby si všade dobre videl a nemusel nosiť okuliare vôbec. Ak už nejaký čas nosíš okuliare, ale sú slabé a dokázal by si bez nich normálne fungovať, takisto máš veľkú [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5037x
Priemerná čítanosť článkov: 2519x

Autor blogu

Kategórie